ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

METHYMNAEOS Organic Wines of Lesbos, Greece

ORGANIC WINES OF LESVOS, GREECE


Αρχαίες ΡίζεςΛίθινος φαλλός (5000 π.Χ.).

Βρέθηκε κοντά στο οινοποιείο του Μεθυμναίου,
όπου και εκτίθεται.
Ο φαλλός ήταν κύριο σύμβολο του Διονύσου,
θεού του κρασιού. 

Το κρασί της Λέσβου ήταν το ακριβότερο στις αγορές της αρχαίας Αθήνας, της Ρώμης και της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, και το μόνο κρασί στα τουρκικά χαρέμια. Σύμφωνα με τον Αρχέστρατο (4ος π.Χ. αιώνας), αρχαίο ποιητή και γευσιγνώστη, το κρασί της Λέσβου ήταν το καλύτερο της αρχαιότητας:


Ξέρω να πω και να επαινέσω και τα κρασιά που βγαίνουν σε άλλα μέρη
και τ' όνομά τους δεν ξεχνώ,
μα με της Λέσβου το κρασί, κανένα δεν συγκρίνεται.

                       (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, A, 52d)


Δυστυχώς η ξακουστή, πανάρχαια οινοποιητική παράδοση της Λέσβου διακόπηκε στις αρχές του 20ου αιώνα εξαιτίας της φυλλοξήρας, του εντόμου που είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από την Αμερική, το οποίο τρώει τις ρίζες της αμπέλου. Η λύση ενάντια στη φυλλοξήρα σε άλλες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου ήταν να μπολιαστούν τα κλήματα σε ρίζες ανθεκτικές στο παράσιτο. Όμως από τα τέλη του 19ου αιώνα η Λέσβος είχε εξειδικευτεί στο ούζο, κι έτσι οι χωρικοί του νησιού εγκατέλειπαν τους αμπελώνες τους όταν προσβάλλονταν από τη φυλλοξήρα.


Σύγχρονη Αναβίωση

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η οικογένεια Λάμπρου ανακάλυψε τα τελευταία εναπομείναντα κλήματα μιας παλιάς ποικιλίας σταφυλιού της Λέσβου στην αγροτική περιφέρεια των Χυδήρων, ενός ξεχασμένου χωριού του νησιού. Η ποικιλία, που ονομάστηκε Χυδηριώτικο, ξαναφυτεύτηκε συστηματικά το 1985 από την οικογένεια Λάμπρου σε κτήμα τους στα Χύδηρα, το οποίο βρίσκεται μέσα στον κρατήρα σβησμένου ηφαιστείου, που οι λάβες του, χιλιετίες πριν, είχαν δημιουργήσει το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.Ο βιολογικός αμπελώνας

που φυτεύτηκε από την οικογένεια Λάμπρου

στις αρχές της δεκαετίας του '80

στον κρατήρα του ηφαιστείου που δημιούργησε 

το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Το 1997 η οικογένεια Λάμπρου ολοκλήρωσε την κατασκευή του οινοποιείου "Μεθυμναίος", το οποίο επίσης βρίσκεται στα Χύδηρα. Οι πρώτες φιάλες βιολογικού Μεθυμναίου Οίνου βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής του οινοποιείου το 1999. Το κρασί αυτό, εσοδείας 1997, ήταν το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί στη ιστορία του νησιού της Λέσβου.


Σήμερα ο Γιάννης Λάμπρου, γιος της οικογένειας, επεξεργάζεται στο οινοποιείο του Μεθυμναίου την παραγωγή και άλλων αμπελουργών της περιοχής, οι οποίοι, ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειας Λάμπρου, αποφάσισαν να φυτέψουν και να καλλιεργήσουν ξανά την ποικιλία Χυδηριώτικο. Η παραγωγή του οινοποιείου αυξάνεται σταθερά, καθώς οι αγρότες των Χυδήρων και των γύρω χωριών συνεχώς φυτεύουν καινούργια αμπέλια.