ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

METHYMNAEOS

ORGANIC WINES OF LESVOS, GREECE

Αρχαίες ΡίζεςΛίθινος φαλλός (5000 π.Χ.).

Βρέθηκε κοντά στο οινοποιείο του Μεθυμναίου,
όπου και εκτίθεται.
Ο φαλλός ήταν κύριο σύμβολο του Διονύσου,
θεού του κρασιού. 

Σύμφωνα με τον Αρχέστρατο (4ος αιώνας π.Χ.), αρχαίο ποιητή και γευσιγνώστη, το κρασί της Λέσβου ήταν το καλύτερο της αρχαιότητας:


Ξέρω να πω και να επαινέσω και τα κρασιά που βγαίνουν σε άλλα μέρη
και τ' όνομά τους δεν ξεχνώ,
μα με της Λέσβου το κρασί κανένα δεν συγκρίνεται.

                       (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, A, 52d)


Δυστυχώς η ξακουστή, πανάρχαια οινοποιητική παράδοση της Λέσβου διακόπηκε στις αρχές του 20ου αιώνα λόγω της φυλλοξήρας, του εντόμου που τρώει τις ρίζες της αμπέλου, το οποίο είχε εξαπλωθεί από την Αμερική σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η φυλλοξήρα στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου ήταν ο εμβολιασμός των κλημάτων σε ανθεκτικές σε αυτήν ρίζες. Όμως, λόγω της εξειδίκευσης της Λέσβου από τα τέλη του 19ου αιώνα στο ούζο, που πρώτη ύλη του είναι το παραγόμενο εκτός νησιού οινόπνευμα, οι Λέσβιοι αμπελουργοί εγκατέλειπαν τα αμπέλια τους όταν προσβάλλονταν από τη φυλλοξήρα.

Σύγχρονη Αναβίωση

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η οικογένεια Λάμπρου ανακάλυψε τα τελευταία εναπομείναντα κλήματα μιας παλιάς ποικιλίας σταφυλιού της Λέσβου στην αγροτική περιφέρεια των Χυδήρων, ενός ξεχασμένου χωριού του νησιού. Η ποικιλία, που ονομάστηκε Χυδηριώτικο, ξαναφυτεύτηκε συστηματικά το 1985 από την οικογένεια Λάμπρου σε κτήμα τους στα Χύδηρα, το οποίο βρίσκεται μέσα στον κρατήρα του μη ενεργού ηφαιστείου, που η λάβα του, χιλιετίες πριν, είχε δημιουργήσει το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.Ο βιολογικός αμπελώνας

που φυτεύτηκε από την οικογένεια Λάμπρου

στα μέσα της δεκαετίας του '80

στον κρατήρα του ηφαιστείου που δημιούργησε 

το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Το 1997 η οικογένεια Λάμπρου ολοκλήρωσε την κατασκευή του οινοποιείου "Μεθυμναίος", το οποίο επίσης βρίσκεται στα Χύδηρα. Οι πρώτες φιάλες βιολογικού Μεθυμναίου Οίνου βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής του οινοποιείου το 1999. Το κρασί αυτό, εσοδείας 1997, ήταν το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί στην ιστορία του νησιού της Λέσβου.


Σήμερα ο Γιάννης Λάμπρου, γιος της οικογένειας, επεξεργάζεται στο οινοποιείο του Μεθυμναίου τα σταφύλια και άλλων αμπελουργών της περιοχής, οι οποίοι, ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειας Λάμπρου, αποφάσισαν να φυτέψουν και να καλλιεργήσουν ξανά την ποικιλία Χυδηριώτικο.